Mjerenje maloprodajnih podataka

Kontinuirana analiza maloprodajnih podataka


"Bilo da je riječ o tradicionalnim trgovinama prehrane ili o modernim kanalima prodaje, ključ je u potpunom shvaćanju uspjeha vašeg branda naspram konkurencije."

Ručno prikupljanje podataka, skenirano ili kombinirana metoda su načini prikupljanja informacija o kategorijama i proizvodima na reprezentativnom uzorku maloprodajnih objekata na određenom tržištu.

Ažurirane infomacije koje se tiču prodaje branda, udjela u tržištu, distribucije i cijene se dostavljaju putem interaktivne platforme koja nudi mogućnosti osobne prilagodbe analiza.

Podaci su dostupni putem kontinuirane pretplate ili na upit.

Izdvojeni podaci ključnih kupaca/maloprodajnih lanaca (Named Key Account Data)


"Pratite poslovne performanse vašeg branda u odnosu na konkurenciju u određenim maloprodajnim lancima, dobivajući detaljne uvide u specifične aktivnosti poput promocija i lansiranja novih proizvoda"

Inovativni sustav ''KA Data Content Management'' omogućuje periodični uvid u podatke individualnih maloprodajnih lanaca, podaci koji su RetailZoom-u dostavljeni na temelju ugovora sa određenim maloprodajnim lancima i razlikuju se od tržišta do tržišta. Ti su podaci posebno kodirani kako bi ispunili očekivanja različitih korisnika, bilo da su oni u sektoru prodaje, marketinga ili na višnim voditeljskim pozicijama.

Podaci se dostavljaju u formatu baze podataka kako bi se mogli detaljno analizirati ili pak kroz online interaktivnu platformu.

Također, interaktivnu platformu je moguće personalizirati kako bi najbolje služila svakog pojedinačnog korisnika kroz odličan sustav poslovne analitike.

Harmony

Podaci Vaših ključnih kupaca objedinjeni i dostavljeni na jednoj platformi!


Proizvođači često kupuju tjedne ili mjesečne ''skenirane'' podatke ključnih kupaca (Named Key Account Data). Takvi podaci dolaze sa/od različitih tržišta, u različitim oblicima te imaju drugačije atribute po kategorijama proizvoda ovisno o samom tržištu. Konsolidacija ovakvih podataka u jednu platformu može biti prava noćna mora.


HARMONY je usluga RetailZoom-a koja dostavlja podatke vaših Ključnih Kupaca u jednoj harmoniziranoj bazi podataka i na jednoj platformi, dostupnoj on-line i off-line. Navedena usluga omogućuje brzi i jednostavan uvid u performanse vašeg branda u odnosu na konkurenciju, bez potreba da ''kopate'' po nekoliko baza podataka. Kako funkcionira Harmony?

 • Harmony dostavlja baze podataka Klijentima, prema predefiniranim definicijama kategorija i atributima, sa podacima o svim tržištima i Ključnim Kupcima
 • Podaci se kodiraju i dodaju im se atributi prema uputama Klijenta. Ti atributi su harmonizirani po svim tržištima, Ključnim Kupcima i maloprodajnim objektima
 • Podaci su dostavljeni u excel cube bazama podataka, koje omogućavaju detaljnije analize do razine SKU po zemlji/ Ključnom Kupcu/ formatu maloprodajnog objekta /vremenu/ atributima bitnim za analizu
 • On-line Dashboards sa aktivnim filterima prilagođeni, vašim potrebama i potrebama vašeg KA teama

Harmony vam pomaže u praćenju performansi vašeg branda – koje grupe maloprodajnih objekata daju rezultate a koje ne. Budući je sama analiza jednostavna, to omogućuje jednostavnije definiranje budućih potencijala poslovanja.

Što trebamo od vas?

 1. Dozvolu da se pripreme, prilagode i harmoniziraju podaci vaših Ključnih Kupaca uz non-disclosure agreement (NDA).
 2. Podatke Vaših Ključnih Kupaca
 3. Vaše zahtjeve za definicijom kategorije

Ostalo je na nama!

POS Assessment


"Gotovo 70% odluka o kupnji donosi se u maloprodajnom mjestu a 68% odluka je neplaniranih: to znači da je mjesto kupnje (POS) izuzetno važno. Nemojte propustiti jedinstvenu priliku za prodajom vašim proizvoda"

Nudimo kompletan način mjerenja POS aktivnosti, od implementacije promocija i cjenovnih strategija do evaluacije merchadising principa.

Podaci koji se prikupljaju


Standardni podaci koji se prikupljaju:

 • Prisutnost branda na polici u kategoriji
 • Zauzeće prostora na polici za dogovorene brandove / SKU-eve
 • Prisutnost u hladnjacima, gondolama
 • Cijene (detalji)
 • Pozicioniranje
 • Tipovi promocija
 • POS materijali(detalji)
 • Kuponi

Dodatne informacije

Bilo koje dodatne informacije koje su Klijentu bitne, npr. Zadovoljstvo uslugom, karakteristike objekta i slično


Ad Hoc Studije

Moguće je dogovoriti bilo koju dodatnu ad-hoc studiju koja je u potpunosti prilagođena potrebama Klijenta i može se provoditi na zahtjev i kada je to Klijentu bitno (npr. U određenim periodima u godini ili određenim regijama u zemlji)

Izvještaji i Analize


RetailZoom Store Diagnostics reporting ovisi o potrebama Klijenta. Te potrebe diktiraju i ciklus provođenja terenskog istraživanja i frekvenciju dostave izvještaja.

 • Summary reporti u bilo kojem format (Excel, PPT etc.) dostavljaju se nakon svakog vala terenskog istraživanja (tjedno, dvo-tjedno, mjesečno itd.) ovisno o zahtjevima Klijenta
 • Izvještaji koji se fokusiraju na određena pitanja i područja – predefinirano unaprijed sa Klijentom
 • RetailZoom može pomoći u usporedbi planiranog i stvarnog stanja
 • RetailZoom može predložiti prave KPI koji bi uključivali I POS analize podataka kao I ostale izvore podataka

Prikupljanje podataka

Experienced Retail Zoom personnel collect and dispatch data and photographs in real time using the latest technological devices.

The collected data is immediately examined by experienced executives, processed through proprietary advanced software and delivered to the client within 36 hours.

To assure absolute quality, supervisors physically visit a 10% of all outlets and double-check the accuracy of the data collected.

Popis maloprodajnih objekata (Census)


"Dobiti ćete ažurirano stanje maloprodajnih objekata na tržištu sa detaljnim informacijama koje se tiču prodajnih aspekata bitnih za poslovanje. Imajte točan ''universe'' maloprodajnih objekata za efikasnije definiranje distribucijske, marketinške i prodajne strategije"

Informacije o prodajnom mjestu poput naziva i lokacije, GPS koordinata te distribuciji branda se prikupljaju preko cijele mreže trgovina kako bi se kreirao prodajni ''universe.

Upitnici za popis maloprodajnih objekata su kreirani na način da daju odgovore na ključna pitanja za vaš poslovni proces.

 • Izvještaji pregleda baze podataka su dostupni u MS Excel formatu koji omogućuje fleksibilnost pri pregledu, sortiranju, formatiranju i dodavanju novih podataka sukladno potrebama.
 • Podatke je također moguće pregledati uz pomoć našeg software-a "RetailZoom Census" koji služi za pregled i učitavanje podataka..
  • Ovaj software nudi korisniku mogućnost izvlačenja, sortiranja te pregledavanja popisa uz kreiranje personaliziranih upita.
  • Dodatno, software nudi korisniku mogućnost navigiranja po geografskom terenu iz ptičje perspective kako bi imao uvid u distribuciju / tip i broj prodajnih mjesta uz pregled informacija o određenom prodajnom mjestu.
  • U bazi podataka nalaze se slike prodajnih mjesta kako bi korisniku dodatno olakšale identifikaciju pojedinog prodajnog mjesta u okvirima zadane ulice.


» Ovdje pogledajte kako izgleda pregled podataka u PDF formatu

Maloprodajna analitika

Procjena promotivnih cijena


"Za svaki pojedini maloprodajni lanac možete procijeniti koliko su vaše promocije efektivne s obzirom na konkurenciju"

Tjedni prodajni rezultati koriste se kao osnovni faktor procjenjivanja učinkovitosti promocije

Ključni faktori uvida su:

 • Količina i postotak prodaje proizvoda s promotivnim cijenama.
 • Učestalost cjenovnih promocija za svaki pojedinačni proizvod te za određene cjenovne rangove kroz određeni vremenski period.
 • Usporedba prosječnih cijena za proizvode prodane za vrijeme promocije.

Analiza cjenovnih rangova


"Povećajte prodaju tako što ćete tržište podijeliti u cjenovne rangove među kojima ćete pronaći optimalnu cijenu za svoj proizvod"

Tjedni prodajni podaci koriste se kako bi se procijenili prodajni rezultati u različitim cjenovnim rangovima kroz određeni vremenski period

Ključni faktori uvida su:

 • Prodaja po SKU praćena na svakoj cjenovnoj točki
 • Utjecaj različitih cjenovnih rangova na prodajne rezultate (po SKU) analizirani u kompetitivnom kontekstu
 • Učestalost pojavljivanja proizvoda (praćen po SKU) na različitim cjenovnim točkama u danom vremenskom periodu
 • Optimalna cijena kako bi se pospješila prodaja

Analiza cjenovnih razlika


"Neka vas trenutno ažurirane informacije vode ka optimalnoj cijeni vaših proizvoda vis-à-vis konkurencije"

Povijesni podaci koji se mogu pregledavati posebno po prodajnim mjestima se koriste kako bi se procijenila prodajna snaga proizvoda u kompetitivnome kontekstu.

Ključni faktori uvida su:

 • Prodajne performanse dva proizvoda postavljena sa različitim cijenama
 • Učestalost cjenovnih razlika između dva proizvoda
 • Optimalna prodaja proizvoda vis-à-vis konkurencije

Analiza košarice – Duboki pregled u potrošačku košaricu


Zavirite u košarice vaših potrošača uz detaljnu analizu potrošačkih transakcija kroz određeni vremenski period i imajte točan uvid u to kako se određene kategorije proizvoda i sami proizvodi kupuju. Analize košarice su dostupne za FMCG maloprodajne lance, uz odobrenje maloprodajnog lanca ili kao skupni, agregirani podaci. Provjerite što je dostupno na tržištu koje vam je od interesa.

Podaci o transakcijama se analiziraju na mikro razini i koriste se kako bi proizvođačima i maloprodajnim lancima dali ključne podatke poput:

 • Evolucija košarice i segmentacija iste
 • Analiza pojedinačne kategorije
 • Analiza kompetitivnog proizvoda
 • Analiza povezujućih kategorija
 • Asocijacija proizvoda
 • Cjenovne točke

Kako bi dobili kompletan popis naših ključnih indikatora performansi košarice za FMCG proizvođače molimo vas da preuzmete naš kontrolni popis za analizu košarice u PDF formatu.

Često postavljana pitanja – Maloprodajni lanci:

 • "Koji je najbolji asortiman proizvoda za postaviti u tematsku promociju putem letaka nazvanu npr. "ispecite sami"?
 • "Koja je penetracija mojih proizvoda iz odjela voće i povrće u košarice potrošača u prodajnim mjestima s obzirom na određeni vremenski period"?
 • "Da li moji potrošači kupuju hranu za kućne ljubimce u sklopu njihove jedne velike mjesečne kupovine ili tijekom tjednih posjeta maloprodajnom mjestu? Vrijedi li istaknuti hranu za kućne ljubimce na dodatne police radi poticanja impulsne kupnje"?

Često postavljana pitanja – Proizvođači:

 • "Kada je moj proizvod na promociji, da li ga kupci kupuju samo kako bi stvorili zalihe? Koja je penetracija mog proizvoda u košarice prije, za vrijeme i poslije promocije i koja je ukupna penetracija proizvoda u košarice ove godine s obzirom na isti period prošle godine"?
 • "Ove godine nam je prodaja lošija. Da li je razlog taj što kupci kupuju proizvod rijeđe ili smo izgubili kupce"?
 • "Vrijeme je budgetiranja, da li je kategorija “doručak – pahuljice” u prodajnom rastu, stoji ili pak opada s obzirom na prošlu godinu"?
 • "Razmišljamo o izradi promotivnih paketa za dvadesetak proizvoda u kategoriji kolačića. Koja bi bila idealna kombinacija proizvoda kako bi se poboljšala prodaja"?
 • "Koliko košarica naših kupaca sadrži šampon od konkurencije te koji šampon kupuju iz našeg asortimana"?
PromoTrack

PromoTrack©


"Učinite svoje promocije efektivnijim tako što izvlačite značajne podatke iz “Džungle letaka” trenutne maloprodaje."

PromoTrack je dinamični online sustav koji prati i analizira FMCG promocije oglašene u letcima maloprodajnih lanaca.

Letci i ponude se dnevno ažuriraju kako bi ponudili što je moguće bolji uvid u promotivne strategije i proizvođačima i maloprodajnim lancima.

Sustav nudi uvid u tip i učestalost promocija te promotivne cijene u određenoj zemlji, regiji, trgovačkom lancu ili u pojedinačnom prodajnom mjestu.

Korisnici mogu analizirati informacije prema kategoriji, proizvođaču, brandu, te SKU kodu.

U današnjem ekonomskom okruženju gdje potrošači traže promocije ovakve su informacije vitalne za implementaciju pravih promocija na pravome mjestu i u pravo vrijeme.

Često postavljana pitanja – Maloprodajni lanci:

 • "Koji su najviše promovirani brandovi i proizvodi u svakom sezonskom razdoblju?"
 • "Kako je naš "promocionalni odnos" sa proizvođačem/dobavljačem u usporedbi s onim od konkurencije?"
 • "Što konkurencija radi po pitanju broja i tipa promocija u svakoj kategoriji sada u odnosu na isti period prošle godine?"
 • "Koja je najbolja promotivna cijena kako bi bili kompetitivni bez da budemo prejeftini i tako imali nisku proviziju?"

Često postavljana pitanja – Proizvođači:

 • "Koliko se često brand promovira u letcima maloprodajnih lanaca u određenom vremenskom periodu?"
 • "Kako naš brand stoji u promocijskim letcima s obzirom na onaj od konkurencije i koji je trend ove godine?"
 • "Da li se konkurencija više fokusira na promocije u određenom maloprodajnom lancu?"
 • "Koje proizvode i brandove u svrhu promocije koristi naša konkurencije?"
 • "Kako se naša sniženja cijena i pokloni koje dobivaju kupci uspoređuju s onima od konkurencije u određenom maloprodajnom lancu?"


» Za više informacija posjetite PromoTrack web stranicu.